112 yanlışlıkla ararsak ne olur?
2024 yılında “112 çağrı merkezine asılsız ihbarda bulunarak yük bindirme” suçundan ilk aramada 1.980 TL, ikinci aramada 3.960 TL ceza uygulanacak. Lütfen acil durumlar dışında 112’yi aramayınız.
112’yi arayınca ne oluyor?
112 acil çağrı merkezinin hizmet alanı nedir? Sağlık, polis, jandarma, itfaiye, afet ve orman yangınları ile ilgili acil durumlarda vatandaşların çağrılarını yanıtlar, acil durumun türüne ve çağrı nedenine göre olaya müdahale edecek ekipleri yönlendirir.
112 hangi durumlarda gelir?
Kalp krizi, nefes darlığı, boğulma, kaza, kontrol edilemeyen kanama, şeker koması, zehirlenme, baygınlık, epilepsi, yaralanmalar ve yüksekten düşme. 112 Acil Sağlık Hizmetleri “Bu durumlara hazırız” dedi.
112 Çağrı Merkezi kime bağlı?
Büyük illerde YİKOB bünyesinde, diğer illerde ise valiliklerde olmak üzere 112 acil çağrı merkezlerinin kurulması kararlaştırıldı.
Yanlışlıkla sos araması yaptım ne yapmalıyım?
Yanlışlıkla başlattığınız bir aramayı sonlandırma Acil Durum SOS geri sayımını yanlışlıkla başlatırsanız, yan düğmeyi bırakın. Bir arama devam ediyorsa ancak acil servislere ihtiyacınız yoksa, telefonu kapatmayın. Acil durum müdahale görevlisinin telefonu açmasını bekleyin ve sevk görevlisine yardıma ihtiyacınız olmadığını söyleyin.
112 konum görebilir mi?
Öncelikle acil durumun meydana geldiği yeri iletin. Eğer olayın meydana geldiği yerden aramıyorsanız bunu belirttiğinizden emin olun. 112 çağrı merkezi arayan telefonun yerini kaydeden bir teknoloji kullanır ancak konum bilgisini paylaşmak yine de faydalıdır.
112 neden gereksiz yere aranmam?
Vatandaşlarımız tarafından gereksiz yere meşgul edilen 112 hattını arayıp ihtiyaç sahibi hastaya ulaşılamaması, insanların hayatını kaybetmesine veya engelli kalmasına neden olabilmektedir.
112 birini neden arar?
112 sizi aradığında acil durumlar: Ciddi yaralanmalar veya hastalıklar. Yangın veya patlama gibi tehlikeli durumlar. Bir suçun işlenmesi veya olasılığı. Kayıp veya kaçırılan kişiler.
112’yi aradığımızda hangi bilgileri vermeliyiz?
112’yi aradığınızda arama esnasında lütfen aşağıdaki hususlara dikkat ediniz: * Hangi numaradan kimin aradığını bildiriniz. * Olay tam olarak anlatılmalı ve hasta veya yaralı sayısı belirtilmelidir. * Geri aradığınızda telefonun başında kimse olmamalıdır.
Eve ambulans çağırmak ücretli mi?
Kurtarma talepleri 112 acil yardım hattı tarafından değerlendirilir. Tıbbi olarak gerekli olması halinde kurtarma hizmeti ücretsizdir.
112 numara kime ait?
Bilindiği üzere ülkemizde acil durum numaraları; 110 Yangın İhbar, 112 Hızır İmdat, 122 Alo AFAD (Afet ve Acil Durum), 155 Polis İmdat, 156 Jandarma İmdat, 177 Orman Yangın İhbar ve 158 Sahil Güvenlik İhbar hatlarıdır.
112 aranması sırasında nelere dikkat edilmelidir?
112 aranırken hatırlanması gerekenler: Hastanın/yaralı kişinin adı ve olayın tanımı verilmelidir. Hastanın/yaralı kişinin sayısı ve durumu bildirilmeli ve ne tür bir yardım sağlandığı belirtilmelidir. 112’deki sağlık personelinin talimatlarına uyulmalıdır.
112 neleri kapsıyor?
Bakanlığımız, acil durumlarda 110 Yangın İhbar, 112 Sıhhi İmdat, 155 Polis İmdat, 156 Jandarma İmdat, 122 Alo AFAD, 177 Orman Yangın İhbar ve 158 Sahil Güvenlik’i aramak yerine, bu numaraları tek çatı altında, 112’de birleştirdi.
112 nelere bakar?
112 acil çağrı merkezi sisteminin amacı, vatandaşlarımızın acil arama yapılması gereken durumlarda birden fazla numara yerine tek bir numara bilmesini sağlamak ve acil çağrıyı aldıktan sonra tüm ekiplerin en kısa sürede kaza yerine ulaşmasını sağlamaktır.
112’nin amacı nedir?
112 acil çağrı merkezi sisteminin iki temel amacı ve işlevi vardır; 1) Acil çağrı durumunda vatandaşlarımızın birden fazla numara yerine tek bir numara öğrenmesi. 2) Acil yardım çağrısı alındığında kaza mahalline veya ihtiyaç sahibi kişiye en kısa sürede ulaşabilmesi.
112 neden gereksiz yere aranmamalıdır?
Gereksiz aramalara harcanan zaman, saldırıya uğrayan bir hasta veya kişi için yaşam ile ölüm arasındaki fark anlamına gelebilir. Bir dolandırıcılık araması sırasında arama kuyruğunda olan bir kurban, sıra kendisine gelene kadar düzgün bir şekilde iletişim kuramayabilir. Acil servisler istisnai durumlarda aranmamalıdır.
112 asılsız ihbar cezası kim verir?
İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 28. maddesinin son fıkrasında; “112 acil çağrı merkezini gerçeğe aykırı bildirimde bulunarak işgal ettiği tespit edilen kişilere, 30.03.2005 tarihli ve 5326 sayılı İdari Suçlar Kanunu’na göre il valiliklerince 250 TL idari para cezası verilir.” denilmektedir. (2022 yılında bu tutar 561 TL olacaktır.)
112 birini neden arar?
112 sizi aradığında acil durumlar: Ciddi yaralanmalar veya hastalıklar. Yangın veya patlama gibi tehlikeli durumlar. Bir suçun işlenmesi veya olasılığı. Kayıp veya kaçırılan kişiler.
112 arandığında hangi bilgiler verilmelidir?
112 Acil Çağrı Merkezi arandığında; olayın tam yeri ve adresi, hangi numaradan kimin aradığı, olayın tanımı, hasta veya yaralı sayısı, durumları ve aldıkları yardımın türü açıklanmalıdır.