Hukukta lafzi yorum nedir?
Sözlü Yorum Bu yorumlama yönteminde, kanunun anlamını mantık ve deyim açısından incelemek önemlidir. Kanun metninde kullanılan terimlere dayanarak yasal hükmün ne anlama geldiği belirlenmeye çalışılır. Buradaki yorumlama kanun metnine bağlı kalır ve kanun metninden sapmaz.
Kanunun ruhu ne demek?
Bir yasanın ruhu esasen onun ardındaki niyeti ve öngörüyü gösterir. Dil esnek ve kelimeler lastik gibi olduğundan, yasanın ne dediğini anlamaya çalışırken sadece kelimelere bakılamaz. Gerçekten belirleyici faktör, yasanın ardındaki ruhtur. İyi, güvenilir ve rasyonel yargıçlar ve savcılar, yasanın ruhunu temsil eden insanlardır.
Kanunun sözüyle uygulanması ne demek?
Kanunları özünde ve sözünde uygulamak ne demektir? Kanun, ele aldığı her konuda özünde ve sözünde uygulanır. Kanunu metinden açıkça anlaşıldığı şekilde uygulamak, kanunun tam anlamıyla uygulanmasıdır. Kanunun zıt anlamını uygulamak, kanunun zıt anlamıyla uygulanmasıdır.
Kuralın lafzı ne demek?
Kuralın dili: Bir kural cümlesinin anlamı, o cümlede kullanılan kelimeler, cümledeki konumları ve noktalama işaretleriyle belirlenebilir. Kuralda yer alan kelimelerle değil, kelimeleri takip ederek anlam çıkarmakla bir yoruma varmak tercih edilir. Önce gelen, kuralın ne söylediğidir.
Lafzi ne demek hukuk?
Lafız, kelime, söz vb. anlamına gelir. Hukuki bir terimin anlamı, kanunun ifade etmeyi veya kelimelerle ifade etmeyi amaçladığı anlamdır. Buna paralel olarak, literal yorum, kanunun metnine bakılarak yapılan yorum olarak tanımlanabilir.
Kanunun gerekçesi bağlayıcı mıdır?
Anayasa Mahkemesi kararlarının gerekçelerinin bağlayıcı olup olmadığı konusunda hukuk teorisinde farklı görüşler bulunmaktadır. Ancak Anayasa Mahkemesi kararları, karar gerekçelerinin bağlayıcı olduğunu varsaymaktadır.
Kanunun lafzından ne demek?
Başka bir deyişle, kanunun lafzı kanunun lafzını ifade ederken; kanunun ruhu kanunun özünü ifade eder ve söz konusu maddenin, kanunun bütününe ilişkin ilkeler çerçevesinde ifade ettiği anlamdır.
Kanunların ruhu ne zaman?
Kanunların Ruhu, 1748 yılında nihayet yayımlandı ve iki yılda 22 eser üreterek olağanüstü bir başarıya ulaştı.
Hukuk yorum türleri nelerdir?
Kanunların yorumu, yorumu yapan kişi veya makama göre üçe ayrılır: Kanuni yorum, yargısal yorum ve bilimsel yorum.
Kanun lafzıyla ve ruhuyla temas ettiği bütün meselelerde meridir ne demek?
Nitekim Medeni Kanun’un 1. maddesinde “Kanun, lafzı ve ruhu ile ilgili olan bütün hususlara uygulanır.” hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla, hâkimin kanunu uygulaması, onu lafzına, ruhuna ve özüne uygun olarak yorumlaması anlamına gelmektedir.
Kanunları yorumlama yetkisi kime aittir?
Yasaları tüzük veya anayasal hükümlerden bağımsız olarak yorumlamak mantıklı veya makul değildir. Parlamentonun yasaları yorumlama yetkisi, uygulamada anayasaları da kapsayacak şekilde genişletilmiştir.
Kanunun emredici hükümleri nelerdir?
Zorunlu yasal hükümler, herkesin uyması gereken ve tarafların iradesiyle değiştirilemeyen yasal hükümlerdir. Nispeten zorunlu yasal hükümler, çalışan lehine aksi kararlaştırılabilen hükümlerdir. Yerine geçen yasal hükümler, tarafların serbestçe farklı şekilde belirleyebildiği hükümlerdir.
Lafzının anlamı nedir?
Lafiz kelimesi TDK kelime ve sözcükleri anlamına gelir. Toplum tarafından ağızdan çıkan anlamlı bir sesi veya kelimeyi ifade etmek için kullanılır. Lafiz, sosyal yaşamda yaygın olarak kullanılan kelimelerden biridir, ancak tam adı bilinmemektedir.
Hükmün lafzı nedir?
Lafzi yorumda ise normun anlamının belirlenmesinde kanunun tek başına metni önem taşır.
Lafzı mutlak ne demek?
Bundan dolayı bir şeyin hakikatine delalet eden, sadece onun zatına işaret eden ve o hakikatin olumlu veya olumsuz şartlarından hiçbirine işaret etmeyen söze “mutlak” denir” (el-Meḥṣûl, I/2, s. 520-521).
Hukukta yorum türleri nelerdir?
Kanunların yorumu, yorumu yapan kişi veya makama göre üçe ayrılır: Kanuni yorum, yargısal yorum ve bilimsel yorum.
Objektif yorum ne demek hukuk?
Gerçek iradeyi inceleyen yoruma öznel yorum denir. Tarafların gerçek iradesinin tespit edilemediği durumlarda nesnel yoruma başvurulur; bu bağlamda irade, makul ve dürüst bir kişinin belirli koşullarda irade beyanını nasıl anlayacağı doğrultusunda yorumlanır.
Teleolojik Yorum Nedir hukuk?
Teleolojik düşünce her nesneyi, her yaşam biçimini, her doğal veya kurumsal mekanizmayı, insanlar ve yasalar dahil, varoluşlarından türeyen bir amaca sahip bir varlık olarak ele alır. Bu biçimde, teleolojik düşünme yöntemi her olguyu yaratılış nedenine bağlı kalmak yerine, hizmet ettiği nihai amaç açısından açıklar.
Hukukta genişletici yorum nedir?
Genişletici yorum, kanundaki bir ifadenin anlamının, kanun koyucunun amaçladığı anlamdan daha dar olduğu durumlarda yapılan yorumdur. İki durumda gerçekleşebilir. “Kanun metninin taslağı, kanun koyucunun iradesine ne içerik ne de içerik açısından uymamalıdır.”25.04.2022