Kayyım olarak kim atanır?
-İdari kayyum, malvarlığının çoğunluğunun yönetildiği veya temsil edilen kişinin hak sahibi olduğu malvarlığının bulunduğu yerdeki vesayet makamı tarafından atanır.
Kayyum kimin yerine atanır?
Türkiye’de 15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal döneminde 674 sayılı KHK ile yerel yönetimlerde önemli değişiklikler yapılmış ve belediyelere vesayet makamlarınca ‘kayyum’ atanması uygulaması getirilmişti.
Kayyum atamasını kim yapar?
Kayyım, belirli durumlarda hakim tarafından atanır. Kayyım olarak atanan kişinin yetkileri, görevleri ve sınırları vesayet kurumu tarafından belirlenir. Medeni Kanun, kayyımların yalnızca gerçek kişiler için değil, tüzel kişiler için de atanabileceğini belirtir.
Kayyum atandıktan sonra ne olur?
Bu süre sonunda kurumdaki sorunlar giderilirse, mütevellinin faaliyeti kendiliğinden sona erer ve yönetim asıl yöneticilere veya maliklere geçer. Mahkeme tarafından yeni bir yönetimin atanması: Şirket veya kurumlarda mütevelli atanmasından sonra yeni bir yönetim kurulu oluşturulursa, mütevellinin faaliyeti sona erdirilebilir.
Kayyum atandı ne demek?
Mütevelli veya emanetçi, kanunla belirtilen bazı durumlarda başka bir kişinin işlerini veya malını yönetmek üzere atanan kişidir. Arapça kök olan kama’dan (ayakta durmak) gelir ve qiyam (yerine koymak, yürütmek) kelimesinden türemiştir. Mütevelli olarak atanan kişi “görevli” olarak kabul edilir.
Çocuğa kayyum neden atanır?
Çocuğa hangi hallerde vasi atanır? Çocuk ile yasal temsilcisi arasında menfaat çatışması olması halinde kayyım atanması; Çocuk ile yasal temsilcisi arasında bir görevin yerine getirilmesinde menfaat çatışması olması halinde, vesayet makamı ilgilinin talebi üzerine veya kendiliğinden bir kayyım yardımcısı atar.
Bir şirkete kayyum nasıl atanır?
Cumhuriyet savcısının talebi üzerine sulh ceza mahkemesinin kararıyla kayyum atanır. Kovuşturma aşamasında mahkeme, tarafların talebi üzerine veya kendiliğinden şirkete kayyum atanmasına karar verebilir.
Kayyum ücretini kim öder?
Buna göre işveren, işçinin ücretini zamanında ödemekle yükümlüdür.
Kayyum nasıl olunur?
Asgari şart, kayyum olarak atanan kişinin yönettiği şirketin faaliyet alanlarını, işlerini ve işleyişini bilmesidir. Öte yandan, kayyum olarak atanan kişinin sabıka kaydının olmaması gerekir. İstanbul Barosu avukatlarından Şevket Çelik, kayyum uygulamalarını yakından takip edenlerden biridir.
HDP’ye kaç belediye kaldı?
HDP Belediyeleri: 19 Ağustos 2019’dan 2 Mart 2021’e kadar 3 HDP büyükşehir belediyesi, 5 il, 33 ilçe ve 7 büyükşehir belediyesine kayyum atandı. 2023 itibarıyla HDP’nin 3 ilçe ve 2 büyükşehir olmak üzere 5 belediyesi bulunuyor.
Kayyımlık ücreti ne kadar?
2025 yılından itibaren kayyum atanması davası açmak için ödenecek toplam ücret 3 TL olacaktır.
Kayyum atanan şirket tazminat verir mi?
Kıdem tazminatına hak kazanma şartları, yürürlükten kaldırılan 1475 sayılı İş Kanunu’nun mevcut 14. maddesinde tek tek sayılmıştır. Söz konusu maddede, işyerinde kayyum atanması kıdem tazminatı nedeni değildir.
Kayyum yetkileri nelerdir?
Mütevellinin görev ve sorumlulukları nelerdir? Şirketin genel işlerini yönetmek, şirket yönetiminden, özellikle çalışanlardan bilgi almak, yaptığı işten dolayı bağlı olduğu devlete karşı hesap vermek, mali bütçeyi planlamak ve şirketi buna göre yönetmek.
Kimler kayyım olarak atanabilir?
TMK m. 397/II’ye göre, vesayet makamı, sulh hukuk mahkemesi; denetim makamı asliye hukuk mahkemesidir. Yani, sulh hukuk mahkemesinden, TMK m. 426’ncı maddede belirtilen durumların varlığı halinde, temsilci bir kayyım atanabilir.
Kayyum atanan şirketin geliri kime aittir?
Şirket satışından elde edilen gelir, haciz kararı alınması halinde Devlet Hazinesine gelir kaydedilirken, 6758 sayılı Kanunun 19 uncu maddesine göre yapılan satışlardan elde edilen gelir, şirket tüzel kişiliğine ait olur.
Anne kayyım olarak atanabilir mi?
Evet, atanabilir. Çocuğun üstün yararı göz önünde bulundurularak, bakım görev ve sorumlulukları yerine getirilmezse, velayet hem anneden hem de babadan alınabilir. Bu durumda, hakim çocuk için bir kayyum atayacaktır.
Kayyımlık yetkisi nedir?
Bir mütevelli, belirli işleri yürütmek veya gerçek veya tüzel bir kişinin varlıklarını yönetmekle görevli bir vesayet organıdır. Bir mütevellinin atanması, bir kişinin hukuki kapasitesini etkilemez; yani, mütevelli olarak atanan bir kişinin ehliyet durumu, daha önce olduğu gibi kalır. Mütevellinin görev süresi ve ücreti, vesayet makamı tarafından belirlenir.
Kayyum nasıl olunur?
Asgari şart, kayyum olarak atanan kişinin yönetici müdürü olduğu şirketin faaliyet alanlarını ve işleyişlerini bilmesidir. Öte yandan, kayyum olarak atanan kişinin hüküm giymemiş olması gerekir. İstanbul Barosu avukatlarından Şevket Çelik, kayyumluk uygulamalarını yakından takip eden isimlerden biridir.
Kayyumun anlamı nedir?
Sözlükte “dik durmak, devam edip sebat etmek, bir işi üstlenmek, gözetmek ve korumak” anlamlarına gelen kıyam kökünden gelen ve “her şeyin varlığı kendisine bağlı olan, kâinata hükmeden” anlamına gelen bir sıfattır.